masterclasses | Met kleiplaten geometrische vormen opbouwen (NL)

Masterclass | Met kleiplaten geometrische vormen opbouwen

Docent: Alexander Lichtveld
Datum: 1 en 2 december 2018
Aantal deelnemers: maximaal 8, minimaal 6
Kosten: €450,- inclusief materiaal, lunch en btw
Voertaal: Nederlands, Engels

Ervaring met keramiek vereist

Het met de hand opbouwen door gebruik van platen klei levert mogelijkheden tot vormen die niet met de draaischrijf of het opbouwen met rollen klei te verkrijgen zijn.

In deze intensieve Masterclass leert u de technieken achter de opbouw van geometrische vormen. In twee dagen doorloopt u het proces van werken met kleiplaten wat normaliter twee maanden duurt. U leert onder andere hoe u het werk opbouwt, hoe u de interne constructies bepaalt en maakt, hoe u de klei luchtvrij uit kunt rollen, zowel met de hand als met de pers, hoe ronde vormen te bouwen, de benodigde hardheid van de plaat te bepalen en hoe u voorkomt dat de platen kromtrekken. Aan het einde van de masterclass bent u in staat zelfstandig geometrische vormen met constructies te creëren van kleiplaten.

In deze masterclass ligt de nadruk op de benodigde kennis en technieken kant van het bouwen met platen klei. Zodoende werkt u niet aan een eigen werkstuk, maar zult u theorie volgen en een flink aantal praktische opdrachten uitvoeren om met alle aspecten in aanraking te komen.

Alexander Lichtveld

Keramist Alexander Lichtveld maakt architectonische beelden: ‘Klei is bij uitstek een materiaal voor twijfelaars zo als ik, die weten wat ze willen’. De beelden zijn abstracte modellen die herkenbaar zijn als gebouwen, maar net afwijken. Zo hebben ze geen ramen en deuren. Met eenvoud en het natuurlijk materiaal klei probeert Lichtveld de essentie van deze tegenstrijdigheid in een gecondenseerde vorm te vangen. Of zoals de beeldhouwer Brancusi het zei: ‘In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen, ondanks zichzelf, tot eenvoud’.

Lichtveld volgde de opleiding keramiek van 1973-1978 aan de Gerrit Rietveld Academie. In de loop der jaren heeft hij een groot oeuvre opgebouwd. Zijn beelden zijn opgenomen in diverse collecties van particulieren, bedrijven en musea, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam en het Design Museum Den Bosch.

* Uw aanmelding wordt na betaling in behandeling genomen.
Sundaymorning@ekwc behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen de masterclass niet door te laten gaan. De reeds aangemelde cursisten krijgen een nieuwe datum aangeboden of het cursus bedrag geretourneerd.

footer-logo1
Almystraat 10
5061 PA Oisterwijk
The Netherlands
Phone: +31 (0)13 3031180 (algemeen)
Phone: +31 (0)6 25062376 (rondleidingen)
E-mail: tour@ekwc.nl